perjantai 3. tammikuuta 2014

Voihan sappikivet

Tällä hetkellä ravitsemukseni on niin päin prinkkalaa, kun olla voi. Olen kärsinyt viimeisen 17 vuorokauden aikana 10 sappikipukohtausta, jotka aiheutuvat milloin mistäkin ruuasta. Tiedän että pitää välttää tuoreita vihanneksia, kaalia, käristettyä ja rasvaista ruokaa ym. mutta itsellä kun kipukohtaukset ovat tulleet myös miedoista ruoka-aineista. Lisäksi allergiani rajoittavat syömistä entisestään, toki sen asian kanssa olen jo tottunut elämään. Viime päivinä ruokavalioni on ollut kaurapuuroa, vaaleaa paahtoleipää sekä vauvojen soseruokaa. Sanomattakin on selvää etten tällaisella ruokavaliolla voi olla kovin kauaa. Viimeksi ollessani ensiavussa kivun hoidossa minulle tehtiin ylävatsan ultraäänitutkimus, jossa siis sappikivet todettiin. Ja samointein minut laitettiin leikkausjonoon (toivottavasti kiireellisenä).

Minulla on ollut jo aikaisemmin ylävatsakipuja, jotka alkavat n. 2h ruokailun jälkeen ja menee ohitse 2-3 tunnin kuluttua. Nämä kivut ovat olleet ihan eri luokkaa kuin viimeaikaiset. Minulle tehtiin tämä ultraääni loppukesästä, jolloin mitään ei löytynyt. Tämän jälkeen on tehty sekä gastroscopia että kolonoscopia, joissa kummassakaan ei näkynyt mitään erityistä. Mutta nyt siis näkyi paljon sappikiviä.

ENE-dieetti altistaa sappikiville ja aloitin tämän dieetin vasta ultraäänen jälkeen, joten on kaiketi mahdollista että silloin niitä kiviä ei ole ollutkaan. Tutkimuksen tehnyt lääkäri tosin meinasi ettei ne kivet muodostu näin nopeasti. Joka tapauksessa nämä pahat sappikivut alkoivat pari viikkoa ened:in lopettamisen jälkeen. Aluksihan en edes tajunnut kipujen olevan sappikipuja, vaan luulin niiden olevan "jotain lihasperäisiä" tai "rintaranka on jumissa"-tyyppisiä. No ei sitten ollut sellaista kipua. Tuota ultraääntä olen pohtinut, että kuinkahan paljon vatsan alueen rasva vaikuttaa ultraäänen kulkuun, josko sen vuoksi on sappikivet jääneet näkemättä ensimmäisellä kerralla?

Jos nyt jotain positiivisuuden murenia haetaan tästäkin asiasta, niin painohan on sitten pudonnut helposti. Tosin aivan liian kovaa tahtia - 2kg neljän viimeisen päivän aikana ja edellisen 10 päivän saldo on -3,7kg. Niin hienolta kun se lihavasta ihmisestä kuulostaakin, niin silti ymmärrän ettei näin voi jatkua. Ei kenenkään elimistö kestä tuollaista pudotusta ja tällaisella ruokavaliolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti